Het realiseren van een aanbouw is vandaag de dag misschien wel meer dan ooit bijzonder populair. Veel mensen kiezen er voor om bij het aankopen van een eerste woning te gaan voor een huis die over een bescheiden oppervlakte beschikt. Dat is interessant, want op die manier blijven de kosten beperkt terwijl je toch over je eerste eigendom kan beschikken. Het kan echter perfect voorkomen dat je op een bepaald ogenblik nood hebt aan een beetje meer ruimte in huis. Misschien zijn er bijvoorbeeld wel kinderen op komst of zou je graag een bureau thuis willen installeren? In dat geval kan het realiseren van een aanbouw interessant zijn. Ben je ook wel geïnteresseerd in het toevoegen van een aanbouw aan je huis, maar zou je eerst graag een goed beeld willen hebben van de kosten die hier precies aan verbonden zijn? Twijfel in dat geval niet langer, lees snel verder en ontdek met welke kostprijs je op dit vlak rekening dient te houden.
Inhoud
Hoeveel kost een aanbouw woning?
Een aanbouw voor een woning valt perfect te realiseren, maar vooraleer een dergelijke investering te doen spreekt het voor zich dat je eerst een goed beeld zal willen hebben van de kosten die dit met zich meebrengt. De kostprijs voor een aanbouw woning valt niet met 100 procent zekerheid aan te geven omdat ze teveel onderhevig is aan de persoonlijke voorkeur(en) van de woningeigenaar. We hebben evenwel toch een aantal mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet waardoor de standaard kostprijs van een aanbouw woning duidelijk wordt. Let op, deze prijs is dus geen richtprijs, maar eerder een basisprijs.
Stijl | Prefab | Maatwerk |
Standaard | Tussen 15.750 & 19.750 euro | Tussen 18.750 & 22.750 euro |
Klassiek of modern | Tussen 17.750 & 21.750 euro | Tussen 20.750 & 24.750 euro |
Hoeveel er precies wordt aangerekend voor het realiseren van een aanbouw woning hangt dus eveneens een beetje af van de stijl die je wenst. Kies je voor een standaard aanbouw woning, dan zal je merken dat het prijskaartje lager ligt dan wanneer je voor een uitgesproken stijl kiest. We onderscheiden op vlak van stijlen een uitgesproken klassieke of een zeer moderne look. Voor welke van deze mogelijkheden je uiteindelijk zal kiezen is afhankelijk van de huidige stijl waar je woning over beschikt.
De prijsopbouw van een aanbouw woning
Wanneer we de prijsopbouw van een aanbouw woning in detail gaan bekijken kunnen we vaststellen dat deze bestaat uit drie verschillende onderdelen. De arbeidskost bedraagt gemiddeld zo’n 39 procent van de totale kostprijs. De materiaalkost is de grootste kost met 58 procent. De resterende 3 procent wordt voorbehouden voor de zogenaamde voorrijkosten. Deze laatste kan je gelukkig aanzienlijk beperken of zelfs helemaal uitschakelen door er voor te kiezen om een vakman van bij jou in de buurt onder de arm te nemen.
Keuze tussen een prefab en een maatwerk aanbouw
Wanneer je, je gaat informeren over het realiseren van een aanbouw voor je woning zal je meteen merken dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen een prefab en een maatwerk aanbouw. Dit werd ook reeds duidelijk gemaakt aan de hand van de eerder op deze pagina geplaatste tabel. Het valt meteen op dat een prefab uitvoering steevast voordeliger uitkomt in vergelijking met een maatwerk aanbouw. Dit heeft alles te maken met het feit dat de constructie reeds in de fabriek wordt gebouwd. Eenmaal bij jouw woning aangekomen dient ze gewoon aan de woning aangebouwd te worden waardoor de arbeidskosten tot een minimum beperkt kunnen worden. Wil je met andere woorden zo voordelig mogelijk een aanbouw realiseren voor je woning en heb je geen echt specifieke eisen waar de aanbouw in kwestie aan moet voldoen? In dat geval is kiezen voor een prefab constructie een absolute aanrader. Wellicht dat je je ook afvraagt wat de kosten van een dakkapel is? Lees dan verder op de website kosten dakkapel.
Gebruikmaken van heipalen of niet?
Het is altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat in bepaalde situaties voor de fundering van de aanbouw gebruik dient te worden gemaakt van zogenaamde heipalen. Of dergelijke palen al dan niet noodzakelijk zijn voor jouw woning kan je het best laten controleren door een expert. Wanneer er van heipalen gebruik moet worden gemaakt dien je rekening te houden met een meerprijs van zo’n 1.500 euro per twee palen.
Extra opties voor een aanbouw
Wanneer je een aanbouw voor je woning wenst te laten realiseren zijn er verschillende opties die toegepast kunnen worden. Deze opties zijn uiteraard niet noodzakelijk, maar kunnen er wel voor zorgen dat het comfort in de aanbouw naar een aanzienlijk hoger niveau wordt getild. Het betreft de volgende opties:
Optie | Gemiddelde kostprijs |
Geveldoorbraak | Ongeveer 2.750 euro |
Stucwerk | Ongeveer 950 euro |
Elektra | Ongeveer 500 euro |
Centrale verwarming | Ongeveer 1.100 euro |
Aftimmerwerk | Ongeveer 350 euro |
Zie ook: veranda kosten.
Interessante bespaartips
Het is algemeen bekend dat een aanbouw voor een woning realiseren gepaard kan gaan met een zeer stevig prijskaartje. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om de kostprijs te drukken. We zetten graag even voor jou enkele interessante bespaartips op een rijtje:
- Kwantumkorting. Ben jij niet de enige die geïnteresseerd is in het realiseren van een aanbouw, maar denkt je buurman hier bijvoorbeeld ook over na? In dat geval kan het interessant zijn om beide projecten tegelijkertijd toe te kennen. Op deze manier kan je namelijk rekenen op een kwantumkorting en die kan een behoorlijke besparing realiseren op de totale kostprijs.
- Gebruikmaken van een houten geraamte? In het merendeel van de gevallen wordt er gebruik gemaakt van stenen en beton voor het realiseren van een aanbouw aan een woning. Dit is echter niet altijd noodzakelijk. Ook een houten geraamte kan bijvoorbeeld prima volstaan. Controleer dit altijd even met de vakman. Behoort een houten geraamte tot de mogelijkheid? Dan kan je zomaar een mooie besparing realiseren op de totale kostprijs van de aanbouw!
- Kies voor een vakman uit de buurt. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven dien je ook altijd rekening te houden met zogenaamde voorrijkosten. Deze voorrijkosten kunnen sterk beperkt of zelfs helemaal kwijtgespeeld worden wanneer er wordt gekozen voor een vakman uit jouw buurt. Ook op deze manier wordt de kostprijs voor het realiseren van je aanbouw op zeer efficiënte wijze gedrukt.