Informatie en advies over aanbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Als je er aan denkt een serre aan te leggen in je tuin, kan je dit zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Serres of tuinkassen worden meestal gebruikt om kleine planten te laten opgroeien voor ze naar buiten geplaatst kunnen worden. Dit kunnen groenteplanten zijn, maar ook gewone planten of bomen. Voor iedereen met een grote (moes)tuin en groene vingers is een kas dus een must. Maar wat kost een serre, welke factoren bepalen de prijs en hoe kan je geld besparen?

Waarom een serre?

Eenieder die groene vingers heeft, weet het nut van een serre maar al te goed. Je kan er het seizoen mee vervroegen en planten versterken voordat ze naar buiten gaan. Je kan bloemen voortrekken en ze vroeg in het seizoen al in een pot zetten zodat je eerder bloemen hebt. Je maakt het seizoen ook langer. Vooral in België is dit geen overbodige luxe. En planten die niet bestand zijn tegen vorst kan je er in de winter laten overwinteren.

De kosten van een serre

Een kleine serre kan je al krijgen voor €250 en die prijs kan oplopen tot over de €3000. De prijs wordt meestal bepaald door het soort glas dat er in zit en de afmetingen van de serre. De volgende tabel geeft een overzicht van welke prijzen je kan verwachten. Dit is exclusief installatie maar inclusief BTW.

 

Afmeting Soort glas Prijs
2 x 1,3 x 2 meter Polycarbonaat €250
2,2 x 3,6 x 2 meter Polycarbonaat €800
2,5 x 4,4 x 2,2 meter Polycarbonaat €1000
3 x 5,5 x 2,5 meter Polycarbonaat €3750
2 x 1,3 x 2 meter Veiligheidsglas €500
2 x 3,2 x 2 meter Veiligheidsglas €850

 

De voordelen van polycarbonaat

Polycarbonaat is een soort van kunststof dat bestaat uit thermoplastisch polymeer. Het is sterk, licht en isoleert goed. Hierdoor kan je van een langer kweekseizoen genieten en is het erg bestendig tegen de hitte van de zon. Hierdoor heb je een constante temperatuur binnen wat belangrijk is voor kleine plantjes om goed te groeien. Ook niet onbelangrijk is dat het veilig is voor kinderen omdat het praktisch onbreekbaar is.

De voordelen van veiligheidsglas

Veiligheidsglas zorgt er voor dat wanneer het glas breekt, het niet in scherven uiteen valt, maar in kleine botte deeltjes. Daardoor is er minder kans je te snijden. Dit glas is volledig transparant en makkelijk te installeren. Het laat 90 procent licht door en is extra dik voor meer veiligheid. Deze keuze is wel duurder.

 

Soorten serres

Er zijn verschillende manieren waarop je kleine zaadjes en planten beschermd kan laten opgroeien. Als je hierin geïnteresseerd bent heb je de volgende opties.

Een koude serre

Dit is een kas zonder verwarmingselementen. In ons klimaat kan het ’s zomers ook ’s avonds flink afkoelen. Zonder een verwarmingselement in je kas krijg je daar ook de koude temperatuur en zal het lastig zijn om sommige exotische planten daar te onderhouden. Het ligt er dus aan wat je wilt verbouwen of je wel of geen verwarmingselement nodig hebt.

Een gematigde serre

Deze serre wordt alleen verwarmd als het dreigt te vriezen. Sommige kwetsbare planten kunnen de kou wel aan, zolang het maar niet onder het vriespunt komt. Zo bescherm je ze toch zonder te veel  te hoeven stoken.

Een warme serre

Dit is een serre met verwarming die je dus het hele seizoen kan gebruiken. Je kan er je groenten in het voorjaar eerder mee planten en je kan tropische planten daar laten overwinteren. Het probleem is alleen wel dat je in de winter minder licht hebt, dit kan je vervangen door lampen, maar dit maakt de constructie wel ingewikkelder.

Waar moet je rekening mee houden als je een serre wilt aanschaffen?

Koop de serre niet te groot. Meet je tuin op en zie wat er in past, maar zorg er ook voor dat het een plek in de zon betreft. Een serre kan veel plek in beslag nemen en in de schaduw is het veel minder effectief. Ook moet je er aan denken dat je er een pad naartoe leidt dus dat hij makkelijk toegankelijk is. De functie van de serre is ook belangrijk. Wil je vooral groentes kweken, of exotische planten groeien? Zoek ook uit welk soort glas het beste past bij jouw doeleinden. En als je zelf de kas wilt bouwen, hou er rekening mee dat dit erg ingewikkeld kan zijn. Kies dus voor een type dat makkelijk op te zetten is.

Geld besparen op je serre

Als je een kas wilt aanschaffen, en vooral één van een groter formaat, dan kom je dus voor een aantal kosten te staan. Om je financieel te helpen, volgen hier een paar tips die je kan gebruiken bij het aanschaffen van je serre.

  • Tweedehands: kijk of er misschien tweedehands iets te halen valt. Dit is geen slecht alternatief en scheelt je toch een boel geld.
  • De functie van je serre: als je geen verwarming nodig hebt voor het doeleinde waar je je serre voor wilt gebruiken, koop dit dan ook niet. Het is makkelijk om allerlei extra’s te kopen, maar als je die uiteindelijk niet nodig hebt, is het weggegooid geld.
  • Ga niet te groot: een grote kas is mooi, maar heb je die wel echt nodig? Je zal versteld staan hoe veel je kwijt kan in een kleiner model.
  • Breid uit met een paar platte bakken: in plaats van een grotere serre, kan je ook een kleinere serre uitbreiden met een paar platte bakken. Dit zijn plantenbakken gemaakt van glas die als serre werken en die je van boven kan openen. Deze zijn aanzienlijk goedkoper en voor sommige doeleinden even effectief.
  • Bouw de serre zelf: het is niet eenvoudig, maar scheelt je wel een boel geld. Koop een serre die makkelijk in elkaar te zetten is en doe het zelf. Het zal even wat tijd kosten, maar je bespaart aanzienlijk op de montagekosten.

Bespaar nog meer door onze vergelijkingstool te gebruiken

Met onze vergelijkingstool kan je nog meer besparen op de totaalprijs van je kas, en wel tot 40 procent. Vul je specificaties en locatie in en wij kunnen je binnen een korte tijd een aantal offertes verschaffen voor de aanschaf van je kas. Deze kan je vrijblijvend inkijken en naast elkaar leggen zodat je precies weet wat er in jouw regio te krijgen is op het gebied van serres.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?