Informatie en advies over aanbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel een uitbouw precies kost. Dit komt omdat er veel factoren invloed hebben op de totaalprijs. Denk hierbij aan formaat, materiaal en stijl. Elke keuze die je maakt kan een positieve of negatieve invloed hebben op de prijs van je uitbouw. Beneden kan je lezen hoeveel een uitbouw gemiddeld kan kosten, welke factoren die prijs beïnvloeden en hoe je geld kan besparen op de totaalprijs.

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw in jouw regio? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Uitbouw, aanbouw en bijgebouw

Allereerst is het handig om te definiëren wat een uitbouw precies is. En dit is het makkelijkst te doen in vergelijking met de twee andere opties die je hebt als je een extra ruimte aan je huis wilt toevoegen. Met een uitbouw vergroot je een al bestaande ruimte in huis, bijvoorbeeld de keuken of de woonkamer. Een aanbouw is een extra aparte ruimte die verbonden is met het hoofdgebouw door middel van een doorgang, meestal een deur. En een bijgebouw is hetzelfde als een aanbouw, maar dan zonder de doorgang. Dit kan bijvoorbeeld een schuur zijn.

De kosten van een uitbouw

Het is moeilijk te zeggen wat jouw specifieke uitbouw zal kosten, maar in eerste instantie wordt meestal onderscheid gemaakt tussen het formaat en de stijl. De volgende tabel geeft die kosten weer inclusief BTW en installatie.

 

Stijl Afmetingen Kosten
Standaard 4 x 2 meter €18.000 – €20.000
Standaard 6 x 2 meter €23.000 – €26.000
Klassiek 4 x 2 meter €18.000 – €20.000
Klassiek 6 x 2 meter €24.000 – €28.000
Modern 4 x 3 meter €19.000 – €21.000
Modern 6 x 2 meter €24.000 – €28.000

 

De prijzen van jouw uitbouw kunnen verschillen per regio en per aannemer en zijn dus niet gering. Het kan zijn dat je goedkoper of duurder uit bent naar aanleiding van een aantal keuzes die je maakt. De tabel boven geeft deze gemiddelde prijzen weer. Hier kan je verder lezen hoe je deze prijzen kan beïnvloeden.

De factoren die de prijs bepalen

Als je een uitbouw wilt laten toevoegen aan je huis, krijg je te maken met de volgende keuzes. Elke keuze beïnvloed de prijs en het uiterlijk van je uitbouw.

De afmetingen

Logischerwijs zijn grotere uitbouwen duurder dan kleinere. Als je met een budget werkt is het dus verstandig om niet voor een te grote ruimte te gaan. Vooral niet omdat er vaak extra kosten bij komen kijken die je in eerste instantie niet had voorzien.

 

De stijl

De stijl van je uitbouw hangt vooral af van de stijl van je huis. Je wilt natuurlijk dat je uitbouw nauw aansluit. Heb je een nieuwbouwwoning, dan kan de standaard uitbouw een optie zijn, maar met een ouder huis of als je een statement wilt maken, kan een klassieke of moderne uitbouw beter passen.

Op maat gemaakt of geprefabriceerd

Kies je voor een prefab uitbouw die in de fabriek volgens een bepaald design en vaste afmetingen, dan is de uitbouw goedkoper dan wanneer je voor een op maat gemaakte en speciaal ontworpen optie gaat. Een prefab kost ook minder tijd om op te zetten, wat minder manuren betekent en wat dus logischerwijs goedkoper is.

De materialen en de extra’s

De materialen die je kiest voor alles aan de uitbouw heeft invloed op de prijs. Hoeveel ramen wil je en wil je dan kunststof of houten kozijnen? Moet er een deur komen naar buiten en is dit dan een standaard deur of een schuifdeur? Wil je graag een dakraam of centrale verwarming installeren. En hoe zit het met stopcontacten en andere elektrische aanleg? Zo kan je voor veel dingen dure en goedkope keuzes maken, al naar gelang het uiterlijk van je uitbouw.

De funderingen

Ook zijn er funderingen nodig voor je uitbouw. Het ligt aan het soort grond dat je hebt of je hier bijvoorbeeld palen voor nodig hebt of dat je het met platen af kan. Palen zijn duurder, maar dit is een investering waar je helaas geen geld op kan besparen.

De totaalprijs loopt erg uit één

Zo zie je dat er factoren zijn waar je wel en geen invloed op hebt die bepalen wat jouw uitbouw kost. Als je een goed budget hebt en je wilt echt iets moois maken, dan kan je met een uitbouw alle kanten op. Voor moderne huizen kan je bijvoorbeeld een uitbouw maken met veel ramen en schuifdeuren naar de tuin. Voor een goedkopere optie kan je beter een standaard voorgefabriceerd model kiezen met niet al te veel extra’s zodat je wel van je nieuwe ruimte kan genieten maar niet te veel betaalt.

Kosten besparen op je uitbouw

  • Doe onderzoek: doe goed onderzoek naar de beste aannemer, het beste type en de beste opties voor je uitbouw. Kies extra’s die belangrijk voor je zijn en bespaar ergens anders.
  • Kies een lokale aannemer: dit scheelt op voorrijkosten, vooral als de klus een aantal dagen gaat duren. Ook hebben lokale vakmensen connecties in de regio en weten ze precies waar naartoe te gaan voor welk materiaal.
  • Vergelijk offertes: door alle opties van te voren af te wegen kan je een betere beslissing maken over met wie je in zee wilt gaan en voor welke prijs.

 

Wij kunnen helpen

Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool kunnen wij je alvast op weg helpen. Vul hier je wensen en locatie in en wij kunnen je in korte tijd een aantal offertes verschaffen van aannemers in jouw regio. Door die naast elkaar te leggen en te vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn, kom je al een stap dichter bij de ideale uitbouw voor jouw woning.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?