Informatie en advies over aanbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het  aanleggen van een veranda is geen simpele zaak. Niet alleen zijn er een aantal keuzes die je moet maken wat betreft de veranda zelf, je moet ook een stedenbouwkundige aanvraag indienen waarbij voorwaarden aan de totale oppervlakte en nokhoogte worden gelegd. Wat betreft de prijs hebben materialen, bouwstijl en persoonlijke smaak allemaal een invloed. Hier vind je een richtprijs voor het aanleggen van een veranda, een beschrijving van de factoren die invloed hebben op de prijs en advies over hoe je kosten kan besparen.

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw in jouw regio? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is een veranda?

Het woord veranda komt van het Bengaalse woord barandah en beschrijft een type aanbouw aan een woning die steunt op palen. De zijkanten zijn meestal gemaakt van glas met als doel dat je elk seizoen van het uitzicht kan genieten. Een veranda vormt dus de overgang tussen huis en tuin. Veranda’s zijn er van verschillende materialen, meestal aluminium, hout of PVC. De overkapping kan een dakconstructie zijn in de vorm van je woning, of een dak van ander materiaal zoals glas of zelfs bomen.

Kosten van een veranda

De kosten van een veranda hangen dus van een paar factoren af, maar hier vind je de standaard prijzen van een veranda van aluminium, hout of PVC.

 

Materiaal Kosten
Aluminium €10.000 – €25.000
Hout €17.500 – €30.000
PVC €7500 – €20.000

 

Het bouwen van een veranda brengt dus een boel kosten met zich mee. En de prijzen in deze tabel liggen ver uiteen omdat  de prijs bijvoorbeeld afhangt van de afmetingen van de veranda, of je kant en klare pakketten gebruikt of een op maat gemaakte veranda wilt bouwen en de afmetingen.

Veranda’s van aluminium

Er zitten veel voordelen verbonden aan een aluminium veranda. Zo gaat het materiaal erg lang mee, is het isolerend omdat het ingebouwde kamers bevat en het kan volledig worden gerecycled. Aluminium is erg sterk. Dit maakt het mogelijk om grote ramen te installeren, zowel aan de zijkanten als in het dak, met relatief kleine balken er tussen, zodat je van grote glaspanelen kan genieten zonder veel onderbreking. Je hoeft ook niet bang te zijn voor de uitstraling van aluminium, vaak wordt dit als koel ervaren, het kan met een likje verf prima passen bij verschillende bouwstijlen.

Het onderhoud van aluminium

Aluminium is dus erg sterk en het gaat ook lang mee. Onderhoud is nauwelijks nodig en zelfs zon, regen en wind hebben geen invloed op de kleur of de kwaliteit van het aluminium. Wel is er de kans op krassen. Zorg er dus voor dat er geen bomen langs de veranda staan of dat dieren niet tegen het aluminium opklimmen.

 

Houten veranda’s

Een veranda van hout heeft een natuurlijke en romantische uitstraling. Hout is makkelijk bewerkbaar en werkt isolerend. Ook is het makkelijk over te schilderen en sterk genoeg om grote afstanden te overbruggen. Bovendien is hout milieuvriendelijk. Helaas heeft het wel veel onderhoud nodig omdat het bepaalde weersomstandigheden niet goed aan kan. Mits je een houten veranda goed onderhoud, is de levensduur veel langer dan een veranda van ander materiaal.

Veranda’s van PVC

Voordat PVC een optie was, waren veranda’s van hout de meest populaire keuze. PVC is echter goedkoper en heeft niet zo veel onderhoud nodig. PVC kan worden gerecycled en heeft een hoge isolatiewaarde. Ook kan je PVC krijgen in verschillende kleuren en patronen waardoor je de veranda goed aansluitend kan maken op je woning. Voorheen was het grote nadeel van PVC dat het niet zo sterk is, maar tegenwoordig is er PVC met gewapend metaal te krijgen waardoor de draagkracht van de constructie stukken is verbeterd. Toch is PVC nog altijd minder sterk dan aluminium of hout, dus heb je dikkere palen nodig bij grote overspanningen of raampartijen. Dit zal het zicht naar buiten altijd enigszins in de weg staan. PVC kan ook verkleuren, alhoewel dat tegenwoordig veel minder nog het geval is als in het verleden.

Vergunningen voor het plaatsen van een veranda

Er zijn twee manieren waarop je in België een vergunning kan aanvragen voor een veranda en dit hangt af van de oppervlakte. De aanvraag voor een kleinere veranda is aanzienlijk makkelijker en goedkoper dan als je een grote veranda aan wilt leggen.

Vergunning aanvragen voor een kleine veranda

De aanvraag voor een kleine veranda doe je door een eenvoudig dossier samen te stellen. Het grondoppervlak mag niet groter zijn dan 30 m2, de nok mag niet hoger zijn dan 4,5 meter en de kroonlijst niet hoger dan 3 meter. Als grote veranda wordt alles geclassificeerd wat hier boven komt en hier moet je een uitgebreid dossier voor samenstellen.

Bij het bespreken van je dossier kijkt de gemeente naar een paar factoren. Zo zijn er eventuele bezwaren van de buren die in acht moeten worden genomen of eventuele hinder die je veroorzaakt zoals het verminderen van privacy van de buren. Als het gemeentebestuur een beslissing heeft gemaakt, wordt het dossier doorgestuurd naar het schepencollege die het laatste woord heeft.

Geld besparen op je veranda

Een veranda aanleggen is dus een dure investering, maar het geeft je huis wel meerwaarde en je creëert er een heerlijke rustgevende ruimte mee in huis. Als je een veranda wilt bouwen met een budget, dan kan je hier lezen hoe je geld kan besparen op het aanleggen van een veranda.

  • Kies PVC: tenzij je echt heel graag grote stukken glas wilt hebben, of je wil de warme uitstraling van hout niet verliezen, is PVC de goedkoopste keuze. Als je een prefab PVC veranda kiest ben je het goedkoopste uit. PVC is zeker geen slecht materiaal, en de sterkte ervan is tegenwoordig geen grote belemmering meer.
  • Kies een vakman uit de buurt: door een lokale vakman te kiezen voor het bouwen van je veranda, bespaar je niet alleen op de voorrijkosten, maar kan je ook gebruik maken van zijn kennis van leveranciers in de omgeving.
  • Hou het klein: zo betaal je minder aan materialen, maar bespaar je ook op de aanvraag voor de vergunning. Bovendien is de vergunningsaanvraag van kleine veranda’s een minder ingewikkelde procedure.

Gebruik onze vergelijkingstool en vergelijk snel een aantal offertes

Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kan je op een makkelijke manier een aantal vrijblijvende offertes ontvangen. Het enige dat we nodig hebben zijn je locatie en wensen wat betreft je veranda en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd zal je de offertes in je inbox ontvangen en kan je ze in je eigen tijd vergelijken op de factoren die voor jou een grote rol spelen. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissingen neemt wat betreft jouw nieuwe uitbouw.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?