Informatie en advies over aanbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je van plan bent een zelfstandig bouwwerk te plaatsen, dan plan je een bijgebouw. Dit kan zijn een garage, tuinhuis, gastenverblijf of een schuur. Om dit te kunnen doen heb je vaak wel een vergunning nodig. Toch kan een extra gebouw erg handig zijn en kan het waarde toevoegen aan je huis.

 

*Tip:

→ Wat kost een aanbouw in jouw regio? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Wat is een bijgebouw precies?

Een bijgebouw onderscheidt zich van een aanbouw en een uitbouw doordat het los staat van het huis. Een aanbouw is een extra ruimte die met een doorgang (meestal een deur) vanuit het hoofdgebouw te bereiken is en een uitbouw is een vergroting van een al bestaande ruimte, zoals een keuken of een woonkamer. Het is erg moeilijk om in te schatten hoe duur een bijgebouw is. Ze zijn er in erg veel vormen en maten, van verschillende materialen en stijlen. Het beste is om een bijgebouw leverancier te vinden die jouw stijl hanteert en daar verder te kijken naar de specifieke prijzen.

Wat zijn de kosten van een bijgebouw

Omdat het lastig is om te zeggen wat jouw bijgebouw zal kosten, kunnen we wel een voorbeeld gebruiken uit te praktijk zodat je een idee krijgt van de prijs. In de volgende tabel kan je zien hoeveel een standaard bijgebouw van 5 x 3 meter kan kosten, exclusief BTW maar compleet afgerond.

 

Kosten post Wat valt hier onder? Prijs exclusief BTW
Bijgebouw 5 x 3 meter Inclusief fundering, vloer, dak, elektra, sanitair en metselwerk €17.500 – €22.500
Vergunning Melding alleen 2 % van de bouwprijs

 

Ter vergelijking kan je in de volgende tabellen de kosten van een aanbouw en een uitbouw zien, misschien is een bijgebouw niet de juiste optie voor je.

 

Uitbouw stijl Afmetingen Kosten
Standaard 4 x 2 meter €18.000 – €20.000
Standaard 6 x 2 meter €23.000 – €26.000
Klassiek 4 x 2 meter €18.000 – €20.000
Klassiek 6 x 2 meter €24.000 – €28.000
Modern 4 x 3 meter €19.000 – €21.000
Modern 6 x 2 meter €24.000 – €28.000

 

Aanbouw stijl Geprefabriceerd Op maat gemaakt
Standaard €15.500 – €20.500 €18.500 – €23.500
Klassiek/modern €17.500 – €22.500 €20.500 – €25.500

 

De prijzen tussen de drie verschillende uitbreidingen van je huis zijn dus niet heel erg verschillend. Het hangt van je persoonlijke voorkeur af welke vorm van uitbreiding je kiest en van de functie waar je het voor wilt gebruiken.

 

De opties

Net als voor een aanbouw en een uitbouw, kan je voor een bijgebouw ook kiezen uit een op maat gemaakte versie en prefab. De prefab wordt in de fabriek gemaakt en vervolgens naar locatie gebracht. Dit heeft als voordeel dat het opzetten snel verloopt en dat eventuele problemen in de fabriek al zijn onderzocht en gecorrigeerd. Je hebt hier echter niet veel inspraak in de afmetingen en de opmaak van je bijgebouw. Vaak heb je te maken met kant en klare onderdelen die alleen nog in elkaar gezet moeten worden. Een op maat gemaakt bijgebouw is duurder, maar dus wel specifiek voor jouw doeleinden gecreëerd. Je hebt veel meer keuzemogelijkheden en dat maakt het persoonlijker. Deze bijgebouwen zijn wel ingewikkelder en duren langer om te bouwen. Dan is er ook nog de stijl. Meestal wordt hier de stijl gekozen die gelijk is aan het huis. Dus dit kan modern zijn, klassiek of standaard. Deze keuze beïnvloed de prijs ook, een standaard bijgebouw is goedkoper.

Andere extra’s die geld kosten

Als je je bijgebouw wilt uitbreiden kan je rekenen op extra kosten. Een dakraam, centrale verwarming, stroomvoorziening, uitslaande deuren enzovoorts. Dit kan allemaal de prijs verhogen en hoe meer kleine dingen zich opstapelen hoe duurder het wordt. Vraag je dus af welke extra’s je wel en niet nodig hebt zodat je niet met onnodige kosten komt te zitten.

De vergunning voor een bijgebouw

Volgens de Vlaamse wetgeving moet het uitbreiden van een woning altijd  vergezeld zijn van een stedenbouwkundige vergunning. Bijgebouwen kunnen meestal alleen door een melding worden aangemeld.

Voorwaarden bijgebouw voor melding alleen

Als je je aan bepaalde voorwaarden houdt, hoef je je bijgebouw alleen aan te melden bij de overheid. Het is raadzaam je hier aan te houden, dit maakt het papierwerk een stuk makkelijker. De voorwaarden zijn:

  • Het bijgebouw mag niet meer dan 4 meter hoog zijn.
  • Het bijgebouw mag de functie van de hoofdwoning niet wijzigen.
  • Het bijgebouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens aan de zijkant worden geplaatst.
  • Het bijgebouw moet minstens 2 meter van de perceelgrens aan de achterkant worden geplaatst.

Hou er ook rekening mee dat je niet meer dan 40 vierkante meter bij mag bouwen en dat al bestaande bijgebouwen hier moeten worden bijgerekend. Voordat je begint is het dus zeker nodig dat je je hier goed in verdiept.

Geld besparen op je bijgebouw

Een bijgebouw kan dus prijzig zijn en als je met een budget werkt wil je natuurlijk zo veel mogelijk voor dat geld. Hier volgen een aantal tips waarmee je de kosten laag kan houden.

  • Kies een lokale aannemer: daarmee bespaar je op voorrijkosten, maar kan je ook gebruik maken van de professionele kennis die de aannemer heeft van de regio. Deze persoon zal contacten hebben en precies weten waar welke materialen en andere benodigdheden te halen.
  • Hou het klein: vraag je af hoe groot je bijgebouw echt moet zijn. Hou het klein zodat je bespaart op de kosten, maar ook op de vergunning.
  • Niet te veel extra’s: investeer in de extra’s die belangrijk voor je zijn, maar laat de andere links liggen. Selecteer wat je wel en niet nodig hebt voor het doeleinde van jouw bijgebouw.
  • Kies voor prefab: misschien niet de meest interessante keuze, maar prefab is goedkoper en je kan daar hele mooie bijgebouwen mee aanschaffen. De snelheid waarmee hij zal staan is ook een voordeel. Vergeet prefab dus niet.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Door onze vergelijkingstool te gebruiken, kan je nog meer geld besparen op je uitbouw. Geef je specificaties door en je locatie, en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd kan je een aantal offertes ontvangen van aannemers in jouw buurt zodat je deze in je eigen tijd kan vergelijken. Zo weet je gauw wat er beschikbaar is in jouw prijsklasse en kan je een weloverwogen beslissing maken over de aanleg van jouw bijgebouw.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?