Informatie en advies over aanbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten aanbouw garageTegenwoordig zijn er heel veel goede redenen aan te halen waarom het interessant is om er voor te kiezen om je auto binnen te parkeren. Niet alleen wordt je auto op deze manier beschermd tegen vandalisme, daarnaast is ze ook niet onderhevig aan noodweer. Een stevige hagelbui kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er allemaal putjes in het dak van je mooie wagen komen te zitten. Beschikt je woning echter niet standaard over een garage? Niet getreurd, je kan er nog altijd voor kiezen om een aanbouw garage te realiseren. Deze is niet alleen op financieel vlak bijzonder haalbaar, daarnaast kan ze precies zo gebouwd worden zoals jij dat wenst. Ook interesse in een aanbouw garage voor jouw woning? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en kom op deze pagina niet alleen de verschillende mogelijkheden, maar ook de gemiddelde kostprijs te weten!

Hoeveel kost een aanbouw garage?

kosten aanbouwDe kostprijs waar je rekening mee moet houden op vlak van een aanbouw garage is vooral gebaseerd op de oppervlakte waar deze over dient te beschikken. Dit is uiteraard afhankelijk van situatie tot situatie. Je dient hier hoe dan ook bijzonder goed over na te denken. Dient er bijvoorbeeld slechts één euro in de garage te worden geplaatst of er sprake van meerdere voertuigen? Ga je ook nog andere spullen in de garage opslaan of niet? Op basis van al deze verschillende factoren zal je uiteindelijk de oppervlakte van je aanbouw garage bepalen. In dat geval zal je rekening moeten houden met de onderstaande kosten:

Oppervlakte Gemiddelde kostprijs
20 vierkante meter Ongeveer 34.000 euro
25 vierkante meter Ongeveer 42.000 euro
30 vierkante meter Ongeveer 50.000 euro

Keuzes die de kostprijs van een aanbouw garage beïnvloeden

Bovenstaande geeft je reeds een behoorlijk goed beeld van de basisprijs waar je bij een aanbouw garage rekening mee dient te houden. Er zijn echter verschillende keuzes die je maakt die een directe invloed kunnen hebben op de kostprijs welke uiteindelijk dient te worden betaald. We zetten al deze verschillende keuzes graag even voor jou op een rijtje:

Keuze 1: Prefab of maatwerk constructie?

Een aanbouw garage kan zowel als prefab of als maatwerk constructie worden aangekocht. Beide mogelijkheden beschikken over hun voor- en nadelen:

  • Prefab garage aanbouw: Deze aanbouw wordt gebouwd in de fabriek. Ze wordt in haar geheel tot bij jou aan de woning gebracht en geplaatst. Omdat het merendeel van het werk (machinaal) in de fabriek kan gebeuren kan er behoorlijk worden bespaard op de arbeidskost. Deze besparing kan doorgaans oplopen van 2.000 tot wel 5.000 euro.
  • Maatwerk garage aanbouw: De tweede mogelijkheid waarover je beschikt is kiezen voor een maatwerk garage aanbouw. Deze is duurder, maar ook interessant omdat de aanbouw dan precies kan worden gerealiseerd aan de hand van jouw verwachtingen.

Keuze 2: De garagedeur

Een tweede zeer belangrijke keuze die een niet onaanzienlijke invloed zal hebben op het kostenplaatje van je aanbouw garage is de garagedeur. Ook op dit vlak kan je een keuze maken uit tal van verschillende mogelijkheden:

Type garagedeur Gemiddelde kostprijs
Kantel garagedeur Tussen 550 & 850 euro
Roldeur Tussen 650 & 850 euro
Sectionaal garagedeur Ongeveer 1.150 euro
Openslaande garagedeur Tussen 3.600 & 4.600 euro

De reden voor het prijsverschil in bovenstaande tabel gaat schuil in het verschil tussen een manuele en een elektrische bediening. Hoewel een elektrische bediening voor een garagedeur per definitie niet noodzakelijk is zorgt ze wel voor een behoorlijk extra comfort.

Keuze 3: Vergunning noodzakelijk of niet?

In bepaalde gevallen dien je er rekening mee te houden dat je voor het plaatsen van een aanbouw over een vergunning dient te beschikken. Doorgaans wordt de aanbouw garage aan de voorzijde van de woning gerealiseerd waardoor een vergunning altijd dient te worden aangevraagd. Dit kan echter behoorlijk wat tijd en ook geld in beslag nemen. Beschik je over de mogelijkheid om met de wagen via een oprit rond je huis te rijden? In dat geval is het plaatsen van de aanbouw garage aan de achterzijde van de woonst een behoorlijk stuk interessanter.

Keuze 4: Zelf bouwen of uitbesteden?

Een andere keuze die je moet maken is of je de aanbouw garage zelf gaat plaatsen of de plaatsing gaat uitbesteden. Je kan er als handige doe-het-zelver namelijk ook voor kiezen om een casco aanbouw aan te kopen. Je koopt dan gewoon de constructie waarna de volledige afwerking in je eigen handen komt te liggen. Het spreekt voor zich dat je op deze manier heel wat arbeidsuren en dus ook geld kan uitsparen. Let wel, voor het afwerken van een aanbouw dien je uiteraard over de nodige kennis en materialen te beschikken.

Interessante bespaartips

Het realiseren van een aanbouw garage voor je woning is in de praktijk een behoorlijk stuk voordeliger dan wanneer het bijvoorbeeld gaat om een bureau, een woonkamer of een keuken. Door rekening te houden met een aantal verschillende factoren is het dan ook mogelijk om de kostprijs van een aanbouw garage aanzienlijk te beperken. We zetten deze mogelijkheden graag nog even voor jou op een rijtje:

  • De isolatie van je garage. Wil je, je aanbouw garage laten isoleren of niet? Uiteraard is het leuker wanneer ze is geïsoleerd en met name de koude lucht tijdens de wintermaanden buiten wordt gehouden, maar het isoleren van een garage is niet perse noodzakelijk. Doe je het toch, dan hoeft de isolatie niet zo doorgedreven te zijn als bij je woning het geval is. Op deze manier kan je reeds een niet onaanzienlijk bedrag besparen.
  • Ramen zijn niet noodzakelijk. Wanneer je gebruik maakt van een aanbouw om er bijvoorbeeld een kantoor of je woonkamer in te vestigen spreekt het voor zich dat je graag één of meerdere ramen zal willen voorzien. Ramen bestaan evenwel niet alleen uit kozijnen, maar ook uit beglazing waardoor ze een niet onaanzienlijke meerprijs kunnen betekenen voor je aanbouw. Een garage heeft evenwel niet perse ramen nodig waardoor je op dit vlak alvast een aantrekkelijke besparing kan realiseren.
  • Kies voor een voordelig materiaal. Voor een aanbouw garage kan je een keuze maken uit verschillende materialen. Als woningeigenaar zal je dan ook moeten kiezen tussen een aanbouw van steen en beton of een aanbouw die is vervaardigd uit hout. Door te kiezen voor een aanbouw van hout beschik je niet alleen over een garage met een mooie, warme en natuurlijke uitstraling, daarnaast is ze ook nog eens een flink stuk voordeliger in vergelijking met de variant uit steen en beton.

Lees ook: kosten hekwerk.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?