Het is je ongetwijfeld wel bekend dat het mogelijk is om een aanbouw te realiseren uit of met tal van verschillende materialen. Door de jaren heen is vooral aluminium op dit vlak zeer populair geworden. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat aluminium er fantastisch uitziet, daarnaast betreft het dan wel een licht materiaal, ze is ook zeer sterk. Als klap op de vuurpijl kan er worden gesteld dat aluminium tegenwoordig ook zomaar één van de meest duurzame materialen is die er op de markt bestaan. Zie jij ook het enorme potentieel in van een aluminium aanbouw, maar wil je graag eerst te weten komen met welke kosten je ongeveer rekening dient te houden? Wij hebben alle noodzakelijke informatie op dit vlak op deze pagina voor jou op een rijtje gezet.
Inhoud
Hoeveel kost een aluminium aanbouw?
Wanneer je een voorkeur hebt voor een aluminium aanbouw weet je dat deze in vergelijking met bijvoorbeeld kunststof en hout een stukje duurder kan uitvallen. Het moet echter gezegd dat je er een zeer solide en bovendien ook duurzame constructie voor in de plaats krijgt. Kiezen voor een aluminium aanbouw levert je hoe dan ook altijd de volgende voordelen op:
- Een licht en sterk materiaal welke eenvoudig kan worden geïsoleerd
- Een zeer moderne uitstraling die uitstekend past bij een nieuwbouw woning
- Voorzien van dunne spanten waardoor er veel glas kan worden geplaatst
- Een keuze uit bijzonder veel verschillende kleuren
- Vereist in principe nauwelijks onderhoud
Lijken bovenstaande voordelen van een aluminium aanbouw jou ook wel interessant? Wil je er graag ook één aanschaffen en laten plaatsen bij jouw woning? In dat geval is het de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande, gemiddelde kosten.
Aluminium aanbouw | Gemiddelde kostprijs |
Standaard aluminium aanbouw | Gemiddeld zo’n 775 euro per vierkante meter |
Luxe aluminium aanbouw | Gemiddeld zo’n 1.750 euro per vierkante meter |
De prijsopbouw van een aluminium aanbouw
Je bent je er ongetwijfeld wel van bewust dat aluminium een vrij duur materiaal is. Dit gegeven zorgt er voor dat de prijsopbouw van een aluminium aanbouw zomaar even voor bijna 70 procent bestaat uit materiaalkosten. 28 procent van de kosten is dan vereist voor het indekken van de arbeidskosten en de resterende 2 procent gaat op aan de voorrijkosten. Je moet er wel altijd rekening mee houden dat dit een gemiddelde prijsopbouw is. In de praktijk zal deze dan ook altijd onderhevig zijn aan bijvoorbeeld de constructie in kwestie, de eventuele werkzaamheden die je zelf uitvoert, etc.
Keuzes die de kostprijs van een aluminium aanbouw kunnen beïnvloeden
Een aluminium aanbouw kan op tal van verschillende manieren worden gerealiseerd. Een groot aantal keuzes die je zelf maakt zullen uiteindelijk bepalend zijn voor de kostprijs van je aluminium aanbouw. Om zeker te zijn dat je niets over het hoofd ziet hebben we de belangrijkste keuzes alvast voor jou op een rijtje gezet.
Keuze 1: De grootte van de aluminium aanbouw
Zoals je reeds hebt kunnen lezen is aluminium een vrij duur materiaal. Dit betekent dat het totale kostenplaatje al snel behoorlijk kan oplopen naarmate ook de afmetingen groter worden. Wil je er zeker van zijn dat je de kostprijs van je aluminium aanbouw zoveel als mogelijk is kan beperken? In dat geval is het altijd interessant om de afmetingen van je aluminium aanbouw iets of wat beperkt te houden.
Keuze 2: Maatwerk of prefab constructie
Voor een aluminium aanbouw geldt dat je een keuze kan maken tussen een prefab of een maatwerk constructie. Het onderlinge prijsverschil bedraagt al snel een paar duizend euro (gemiddeld zo’n 2.000). Daar staat evenwel tegenover dat je bij een maatwerk aluminium aanbouw altijd je persoonlijke wensen gerealiseerd ziet worden. Dit geldt niet voor een prefab oplossing. Deze laatste wordt reeds gemaakt in de fabriek waarna ze in één stuk naar jouw huis zal worden gebracht. Dit zorgt er wel voor dat de arbeidskosten zeer beperkt kunnen worden gehouden. Wil je op de voordeligste wijze een aluminium aanbouw kunnen realiseren? Dan is een prefab constructie altijd de juiste keuze.
Interessante bespaartips
Een aluminium aanbouw is in vergelijking met een constructie in kunststof of hout een behoorlijk stuk duurder. Daar staat echter wel tegenover dat je als investeerder kan rekenen op een haast optimale duurzaamheid. Aluminium staat er dan ook om bekend een materiaal te zijn waar je werkelijk voor een zeer lange periode genot van zal ondervinden. Wil je jouw aluminium aanbouw toch graag nog wat betaalbaarder maken? In dat geval is het de moeite waard om stil te blijven staan bij de onderstaande bespaartips.
- Aluminium aanbouw zonder vergunning
Wist je dat je niet altijd een vergunning dient aan te vragen voor de realisatie van een aluminium aanbouw? Wanneer de aanbouw zich aan de achterkant van je huis bevindt en voldoet aan bepaalde voorwaarden kan je ze zomaar vergunningsvrij laten bouwen. Dit kan je niet alleen heel wat tijd, maar ook geld besparen.
- Help zelf ook een handje mee!
Wil je de kosten van je aluminium aanbouw tot een minimum kunnen beperken? In dat geval is het altijd interessant om zelf ook de handen uit de mouwen te steken. Waarom doe je de afwerking van je aluminium aanbouw bijvoorbeeld niet zelf? Op deze manier kan je soms tot wel ettelijke duizenden euro’s besparen.
- Doe een beroep op een bedrijf uit de buurt
Wil je niet alleen de daadwerkelijke arbeidskosten, maar ook de voorrijkosten kunnen drukken? In dat geval is het altijd de moeite waard om een bedrijf uit de buurt onder de arm te nemen. De voorrijkosten liggen gemiddeld tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer. De voorrijkosten worden aangerekend voor beide trajecten waardoor ze bij een grote afstand toch vrij aanzienlijk kunnen worden.
Tot 30% besparen op de kosten van een aluminium aanbouw
Zou je graag jouw aluminium aanbouw nog net wat voordeliger willen maken? Wil je er echter zeker van zijn dat je besparing niet gepaard gaat met kwaliteitsverlies? In dat geval is het altijd de moeite waard om niet één, maar wel meerdere offertes bij verschillende bedrijven aan te vragen voor jouw toekomstig aluminium aanbouw. Op deze manier zal je merken dat er zomaar nog een extra besparing tot wel 30 procent mogelijk wordt gemaakt.