Informatie en advies over aanbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vooraleer er een aanbouw kan worden geplaatst op jouw eigendom spreekt het voor zich dat er een fundering voor moet worden voorzien. Dit eerste karwei vormt de basis voor elke aanbouw en kan een behoorlijk bedrag met zich meebrengen. Vooraleer over te gaan tot het bouwen van een aanbouw is het dan ook altijd van belang om voldoende rekening te houden met alle mogelijke onderdelen van het bouwwerk in kwestie, te beginnen met de fundering. Wil jij graag ook een fundering voor jouw aanbouw laten realiseren, maar zou je graag in eerste instantie te weten komen welke kostprijs hiervoor kan worden aangerekend? We vertellen er je graag alles over op deze pagina!

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten een fundering voor jou zullen zijn? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 30%.

Hoeveel kost een fundering aanbouw?

De basis voor een kwalitatieve en duurzame aanbouw wordt altijd gelegd door de fundering waarover ze beschikt. Op dit vlak onderscheiden we twee verschillende situaties. Misschien is het namelijk wel zo dat er bij het tekenen van de woning in kwestie reeds rekening werd gehouden met de toekomstige realisatie van een aanbouw. Is dat het geval, dan is het mogelijk dat er meteen een passende fundering werd voorzien waardoor de meerprijs tot een minimum beperkt blijft. Is dat niet zo, dan zal er een nieuwe fundering moeten worden voorzien. Afhankelijk van de grondsoort is het zelfs soms een vereiste om nog extra maatregelen te nemen. De verschillende mogelijke kosten waar je op vlak van een fundering voor een aanbouw rekening mee dient te houden zijn de volgende:

 

Type fundering aanbouw Gemiddelde kostprijs
Standaard fundering aanbouw Gemiddeld tussen de 2.000 & 4.000 euro
Extra fundering aanbouw Gemiddeld tussen de 750 à 800 euro

 

Hou er rekening mee dat je voor wat het voorzien van een fundering betreft een keuze kan maken uit verschillende opties. Zo kan je kiezen voor een fundering met beton die geschikt is voor een zandbodem, maar is het eveneens een mogelijkheid om te kiezen voor een fundering op palen. Deze laatste wordt zeer vaak gebruikt wanneer er sprake is van een bodem die bestaat uit klei en veen. De heipalen die in dit geval worden gebruikt zorgen er namelijk voor dat het gewicht van het gebouw wordt overgedragen aan de dieper gelegen bodemlagen. Deze zijn sterk genoeg om het volledige gewicht te dragen waardoor het risico op toekomstige beschadigingen tot een absoluut minimum kan worden beperkt.

De prijsopbouw van een fundering aanbouw

Met bovenstaande informatie is het duidelijk met welke (niet onaanzienlijke) kosten je rekening moet houden voor de realisatie van een fundering voor je aanbouw. Voor welke werkzaamheden worden deze kosten echter precies in rekening gebracht? In eerste instantie zijn er de arbeidskosten. Deze nemen zo’n 65 procent van de totale kostprijs in beslag. 25 procent van de kosten is vereist voor het kopen van de vereiste materialen en de resterende 10 procent wordt gebruikt om de voorrijkosten mee in te dekken. Verder op deze pagina zal kunnen worden vastgesteld dat deze voorrijkosten gelukkig op vrij eenvoudige wijze kunnen worden ingeperkt.

Keuzes die de kostprijs van een fundering aanbouw kunnen beïnvloeden

De ene fundering voor je aanbouw is natuurlijk de andere niet. De daadwerkelijke kostprijs die in rekening wordt gebracht voor de realisatie van een fundering voor je aanbouw is dan ook sterk afhankelijk van meerdere factoren. Om er zeker van te zijn dat je niet nodeloos wordt geconfronteerd met te hoge kosten voor de fundering van je aanbouw hebben we alvast enkele zaken voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: De afmetingen van de aanbouw

Drie verschillende factoren zullen bepalen van welke fundering er nu exact gebruikt dient te worden gemaakt. Het gaat hierbij niet alleen om de afmetingen van de aanbouw, maar ook om het gewicht waarover ze beschikt evenals het soort ondergrond. Vooral dit laatste is belangrijk. Het is immers een vaak gehoord misverstand dat er slechts één type fundering zou bestaan. Het onderlinge prijsverschil tussen funderingen kan in de praktijk oplopen tot een niet onaanzienlijke 2.000 euro. Voldoende rekening houden met de diverse factoren is dus zeker en vast niet onbelangrijk.

Keuze 2: Het type fundering

We onderscheiden vandaag de dag twee verschillende soorten funderingen. Zo kan er voor je aanbouw voor worden gekozen om een fundering in beton te voorzien, maar is het eveneens een mogelijkheid om gebruik te maken van zogenaamde heipalen. Beschik je over een zandbodem? Voorzie dan een fundering uit beton. Deze is bovendien ook nog eens voordeliger in vergelijking met een fundering op palen. Deze laatste is dan wel minder geschikt voor een zandbodem, ze zorgt voor een zeer solide fundering in het geval van een klei- en veenbodem.

Interessante bespaartips

Het laten realiseren van de fundering voor je aanbouw gaat niet zelden gepaard met zeer aanzienlijke kosten waar mensen nog wel eens van durven te schrikken. Gelukkig hoef je niet noodzakelijkerwijs genoegen te nemen met het standaard kostenplaatje dat er aan je in rekening wordt gebracht, in tegendeel. Door rekening te houden met de interessante bespaartips die wij voor je hebben uitgezocht zal je immers merken dat de realisatie van een kwalitatieve fundering voor je aanbouw een behoorlijk stuk voordeliger wordt.

  • Investeer in een afdoende, kwalitatieve fundering

De fundering vormt de ondergrond van je aanbouw. Indien er problemen opduiken met deze ondergrond kan dit grote gevolgen hebben voor het bouwwerk dat er op wordt geplaatst. Problemen met de fundering kunnen dan ook al snel zorgen voor bijvoorbeeld vervelende scheuren die niet alleen visueel niet aantrekkelijk zijn, maar ook voor heel wat extra problemen kunnen zorgen. Investeren in een echt kwalitatieve fundering is hoe dan ook altijd noodzakelijk wanneer je extra kosten in de toekomst wil voorkomen.

  • Kies voor een vakman uit jouw buurt

Het bedrijf dat de fundering voor je aanbouw moet komen plaatsen zal altijd zogenaamde voorrijkosten aanrekenen. Deze kosten zijn noodzakelijk om de verplaatsing van hun bedrijf naar jouw woning in te dekken. Kiezen voor een bedrijf uit jouw eigen omgeving levert je op dit vlak altijd een niet onaanzienlijk prijsvoordeel op. De gemiddelde voorrijkosten zijn gelegen tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer.

Bespaar tot 30% op de fundering aanbouw kosten

De kans is groot dat je behoorlijk bent geschrokken van de kosten die verbonden kunnen zijn aan het laten plaatsen van een fundering voor je aanbouw. De bovenstaande bespaartips moeten het evenwel reeds mogelijk maken om een zekere besparing te realiseren op de standaard kosten, maar er is meer. Het is bijvoorbeeld helemaal niet verstandig om zomaar met het eerste, het beste bedrijf in zee te gaan dat een fundering aanbouw voor jou kan realiseren. Vooraleer je akkoord te geven is het dan ook steeds interessant om offertes op te vragen bij meerdere partijen. Door het opvragen van meerdere offertes en deze met elkaar te vergelijken kan er in de praktijk zomaar een besparing worden verwezenlijkt tot een mooie, extra 30 procent. Hierdoor kan de realisatie van de fundering van je aanbouw uiteraard financieel een behoorlijk stuk interessanter worden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?